Fasciatherapie

De Fascia vormt een netwerk dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult. Het vormt een eenheid en zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden is. Tevens geeft de Fascia mechanische steun, bescherming tegen druk, maar zorgt onder andere ook ervoor dat structuren soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen.

De fascia spanning wordt beïnvloed door het autonome zenuwstelsel. een innerlijke rust vermindert onze lichaamsspanning, maar stress kan echter de spanning van onze fascia verhogen. We mogen dus gerust stellen dat de fascia de verbinding vormt tussen lichaam en psyche. Fasciaverklevingen en te weinig fasciabeweging zijn een mogelijke oorzaak voor de daling van onze coordinatieve vaardigheden en kunnen vele klachten veroorzaken.

Fascia kun je gezond houden door gevarieerd te bewegen, regelmatig water te drinken en te ontspannen. Gezond fascia moet voldoende water bevatten om in staat te zijn de dagelijkse belasting te verdragen. Uitgedroogde fascia geeft verklevingen, verhardingen en uiteindelijk pijnklachten. Door voldoende water te drinken hou je je bindweefsel soepel. Fascia is geen passief bindweefsel dat slechts omhuld, het is een elastisch netwerk dat actief en reactief is en dat zich altijd probeert aan te passen aan de opgelegde fysieke/en psychische belasting. Vergelijk fascia met een spons, wanneer hij uitdroogt wordt hij broos en hard wanneer je een spons nat maakt wordt hij veerkrachtig.

In onze praktijk geven we tips en masseren we de fascia, ook het bindweefsel en de spieren komen natuurlijk aan bod.